Activiteiten

activiteiten (2017)

1. Café en Terras à la Monique, Oerdijk 141 Okkenbroek
1. Café en Terras à la Monique, Oerdijk 141 Okkenbroek

Egbert EGD | Connecting Okkenbroek, Tape ART

Egbert Scheffer werkt onder de naam EgbertEGD (Egbert Grafische Decoraties) in het Havenkwartier van Deventer. Hij werkt veel met spuitbussen en sjablonen. Hij maakt autonoom werk en werk in opdracht, van klein formaat tot grote muurschilderingen. Daarnaast geeft hij regelmatig workshops voor kinderen en volwassenen.
Egbert wil zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de kunstvorm StreetArt, veel mensen kennen graffiti, maar Stencil Art, PastUps, StickerArt, PixelArt, wild-breien, straat installaties en TapeArt zijn bij de meesten totaal onbekend. Egbert werkt graag vanuit een concept en de vraag vanuit de organisatie om de straat te gebruiken als podium. De bereikbaarheid en (internet)verbindingen in Okkenbroek daagde hem uit om met TapeArt de straten van Okkenbroek te ‘connecten’.
Deze TapeArt installatie is mogelijk gemaakt door BPD creating living environments.

 • Website: www.egbertegd.nl
 • facebook: EgbertEGD.nl
 • alle andere SocialMedia: @egbertegd
 • #ConnectingOkkenbroek
Workshop kinderen | Maak je eigen Tape ART! 
Op het schoolplein van Okkenbroek nodigt Egbert kinderen van harte uit een eigen Tape Art productie te maken! Lees meer >>
ZATERDAG EN ZONDAG 11.00- 17.00

Tussen 1 & 2: Amateurtheater
Tussen 1 & 2: Amateurtheater

Amateurtheater | HOEZO TUINKABOUTER?  |  Koerselmansweg (op de route, nét iets buiten het centrum van Okkenbroek)

Zoals elk jaar is ook dit jaar het amateurtheater weer van de partij!! 8 spelers uit Okkenbroek spelen in een wisselende cast theater op locatie!

Theater op locatie vraagt om een andere benadering van spelen. In tegenstelling tot het ‘gewone’ theater waarbij de tekst de basis is, vormt nu de locatie het uitgangspunt. Deze locatie vormt zowel de inspiratiebron als het decor voor de voorstelling.

Regie: Sandra den Dulk/Joyce Tuut

ZATERDAG 10 JUNI & ZONDAG 11 JUNI        
Tussen 12.00-17.00 uur, ieder heel uur

2. Groepenkampeerterrein Landgoed Oostermaet
2. Groepenkampeerterrein Landgoed Oostermaet

Amateurkunstproject  |  Natuurterrein “de Oostermaet’

Al een aantal jaar worden amateurkunstenaars uitgenodigd om driedimensionaal werk te maken dat, net als de andere kunst op de route, buiten wordt opgesteld.

Dit jaar is natuurterrein “de Oostermaet" de locatie van presentatie. Deze prachtige open plek in het bos is uitgangspunt geweest voor de gemaakte werken. Acht kunstenaars zijn de uitdaging aangegaan . Ze hebben gewerkt aan een autonoom beeld onder deskundige en bezielende begeleiding van beeldend kunstenaar Aukje Grouwsta .

Het heeft een aantal mooie en interessante werken opgeleverd.
Met dank ook aan leerboerderij ‘de Grote Brander’ die wij als uitvalsbasis mochten gebruiken.

3. Holvo Lettele BV | Tukkersconnection
3. Holvo Lettele BV | Tukkersconnection

THEATER  |  TUKKERSCONNEXION  |  TURN UP
Turn Up is een unieke non verbale improvisatie van beeld, beweging en effecten. In een decor van takels, lieren, raderen, kabels en katrollen bevinden zich de noeste arbeiders die symbool staan voor edele arbeid, energieke kracht, vreugde en samenwerking. Door de constructieve eenvoud, kleur en naturelle uitstraling ontstaat er een associatie met het verleden.  Op commando wordt een en ander aan een inspectie onderworpen, waaronder ook het publiek. Het is de ontlading van een nuchter experiment met een vleugje verleden, een handvol heden en een puntje toekomst.

SPEELTIJDEN (ALLEEN) ZATERDAG 10 JUNI
11.00-11.20
13.00-13.20
14.30-14.50
16.30-16.50

3. Holvo Lettele BV | Heleen Simons & Leerlingen Studio DanZo
3. Holvo Lettele BV | Heleen Simons & Leerlingen Studio DanZo

THEATER  |  Heleen Simons & Leerlingen Studio DanZo  |  IInteractieve dans met videowerk 

Leerlingen van Studio DanZo spelen korte interactieve voorstellingen waarbij de dansers reageren op een videowerk van de kunstenaar Heleen Simons.  
Speciaal voor Kunst van Hier tot Ginder heeft Heleen Simons een nieuw videowerk gemaakt waarbij ze in gaat op mechanische principes die verbonden zijn met deze specifieke locatie. Door leerlingen en dansdocent Marion van Veen worden korte scènes gemaakt vanuit beweging, dialoog, muzikaliteit en verstilling, die aaneengesloten worden gedanst.
 
www.heleensimons.nl
Studiodanzo.com
                              
SPEELTIJDEN zondag 11 juni                
12.30 – 12.45 uur                           
13.00 – 13.15 uur
13.30 – 13.45 uur
14.00 – 14.15 uur
 
15.00 – 15.15 uur
15.30 – 15.45 uur
16.00 – 16.15 uur
16.30 – 16.45 uur

3. Holvo Lettele BV | Karel van der Eijk
3. Holvo Lettele BV | Karel van der Eijk

KUNST  |  Karel van der Eijk

Karel van der Eijk maakt geluidsobjecten. Hij laat ze zien en horen op tentoonstellingen of  tijdens performances. Zijn werk reageert in veel gevallen op de omgeving waarin ze geplaatst worden. De geluiden die hij gebruikt komen vaak uit zijn directe omgeving: ‘Draai een deksel van een appelmoespotje los, laat hem op de pot zitten maar blijf doordraaien dan krijg je een ratelend geluid.

Neem 30 verschillende potten met deksels, motoriseer het losdraaien en je krijgt verschillende ratels en klanken die je afzonderlijk aan en uit kunt zetten’. Door zo geluiden op te blazen of klanken te accentueren werd Karel zich steeds meer bewust van wat hij hoort: buiten, op straat, thuis of waar dan ook, want overal is geluid. Samen vormen al die geluiden hele composities, muziekstukken op zich.

http://karelvandereijk.blogspot.nl/

4. De Schouwenberg | Telder
4. De Schouwenberg | Telder

THEATER  |  Beeldend Danstheater Telder  |  Hartschrift

Twee dansers zwevend in de bomen, onbereikbaar voor elkaar, met flarden van liefdesbrieven die waaien in de wind. Zij laten universele beelden zien van liefde en verlangen, en onze durf en kwetsbaarheid daarin.
Hartschrift is een korte dansvoorstelling van Beeldend Danstheater Telder die zich afspeelt hoog in de bomen, boven de hoofden van de bezoekers. Een bijzondere soundtrack, met teksten uit liefdesbrieven van en aan Marlène Dietrich, creëert een intieme sfeer, waarin het verhaal van de liefde door de dansers op een poëtische en intrigerende manier wordt verbeeld.

Telder wil beroeren, ontroeren en alles even in een ander daglicht zetten.
www.beeldenddanstheatertelder.nl
 
Speeltijden ZATERDAG 10 JUNI        
12.00-12.20
13.00-13.20
15.15-15.35
16.15-16.35

Speeltijden ZONDAG 11 JUNI
12.00-12.20
13.10-13.30
14.00-14.20
16.10-16.30
17.00-17.20

Fotograaf: Hans van den Bos

4. De Schouwenberg | Noortje Haegens
4. De Schouwenberg | Noortje Haegens

KUNST  |  Noortje Haegens

Noortje Haegens werkt regelmatig in tijdelijke afzondering, ook wel Artist in Residences genoemd. In 2013 werkte zij vanuit Residence Zin in Vught. Na werkperiodes in Finland en Portugal verbleef zij afgelopen februari 2017 een maand in het gastatelier van het Van Gogh Huis in Zundert. In haar werk gaat het om haar persoonlijke ervaring in de omgeving: Kijken met vertraging.

De wandeling is het uitgangspunt van haar werk, het gaat haar niet zo zeer om de actie maar om de functie van het wandelen. In deze rusteloze tijd waarin het hele leven versneld is, lijkt voortbeweging te voet bijna een anachronisme geworden.  Noortje Haegens: ‘Tijdens het lopen ondervind ik vertraging van mijn waarneming waarbij ik terugga naar de kracht van de stilte. De beleving van het landschap is van wezenlijk belang in mijn werk. Ik maak gebruik van het medium film en fotografie dat me mogelijkheid geeft om te spelen met de werkelijkheid’.

Voor de kunstfietsroute gaat Noortje op zoek naar de ondefinieerbare beweging van het landschap in Bathmen. Hiervoor zal zij in een periode van twee weken het landschap aftasten. Haar persoonlijke beleving legt ze vast door middel van bewegend beeld. Op de unieke locatie van de schaapskooi is tijdens het weekend een video-installatie te ervaren.

www.noortjehaegens.com
noortjehaegens.blogspot.nl

4. De Schouwenberg | Harpiste Mechteld Karlien
4. De Schouwenberg | Harpiste Mechteld Karlien

MUZIEK  |  Harpiste Mechteld Karlien

Van de Zwarte Cross tot de Hermitage, van tent tot kasteel, van circus tot sjiek, van dance event tot klassiek, zowel in binnen- als buitenland, van rouw tot trouw, wordt harpiste Mechteld Karlien de Jongh gevraagd vanwege haar verfijnde spel, verschijning en haar prachtige harpen!
Mechteld Karlien heeft een brede basis wat betreft muzikale interesses. Ze heeft een divers repertoire opgebouwd van unieke Ierse, Schotse, Braziliaans, Cubaanse en licht klassieke muziek. Enkele componisten waar zij o.a. muziek van speelt zijn: Scarlatti, Bach, Turlough O'Carolan, Christina Tourin, Clannad, etc...Haar wijze van presenteren is ontmaskerend, puur en meeslepend, een prikkeling voor de fantasie.

www.harpiste.nu

SPEELTIJDEN (ALLEEN) ZONDAG 11 juni
11.15-11.45
12.30-13.00
13.30-14.00
15.00-15.30
 

Fotograaf: Monica Stuurop

 

Tussen 4 & 5 | Compagnie DAAD | DooDspoor
Tussen 4 & 5 | Compagnie DAAD | DooDspoor

THEATRALE INSTALLLATIE  Compagnie DaaD | DooDspoor

Een tiental nozems, pleiners en dijkers voorzien van snor, baard, bril en pothelm, scheuren op hun bromfietsen hoog door de lucht. De één op zijn gemak achteroverleunend, reikend naar een zeer hoog stuur, de ander juist plat voorover hangend op zijn blitse buikschuiver. Als zwevende en zwervende weerhanen laten zij zich sturen door de wind.

‘DooDspoor’ is een laagdrempelige theatrale installatie. Een luchtig beeldverhaal over  provo’s die zich reeds in de jaren zestig afzetten tegen de gezagsverhoudingen en de heersende moraal. Aangemoedigd door de tijdgeest stappen de leden van de inmiddels gedateerde moped-bende nu opnieuw op hun brommers. Net zo strijdbaar als toen, de vrijheid najagend, op zoek naar nieuwe mogelijkheden.

5. Kaasboerderij ‘Kloas in ’t Hof’ | Rob Sweere | Greenbullet H en V
5. Kaasboerderij ‘Kloas in ’t Hof’ | Rob Sweere | Greenbullet H en V

KUNST  |  Rob Sweere

Kunstenaar Rob Sweere is opgegroeid op het platteland. Hij heeft zijn jeugd doorgebracht in de uiterwaarden van de Maas. Nu leven veel mensen in een stedelijke omgeving. In zijn werk nodigt Rob Sweere mensen uit om in geconcentreerd en intensief contact te komen met natuurlijke elementen zoals een boom, het water of de lucht. Deze projecten vinden plaats in de stad, maar ook in het landschap.

Tot nu toe maakte hij vaak architecturale sculpturen waarin je als kijker plaats kunt nemen om deze natuurlijke elementen als vanuit een grote camera te ervaren.
Voor het eerst brengt hij nu natuurlijke elementen in het kunstwerk zelf aan. In plaats van wanden die gemaakt zijn van hout, staal of kunststof worden de wanden van deze objecten gemaakt door de begroeiing zelf.

Als je plaats neemt in deze objecten kun je de omgeving ervaren en tegelijk ben je dicht bij de bladeren en takken zelf. De objecten zijn levende objecten. Ze groeien langzaam vol, ze worden groter met de tijd en veranderen met de seizoenen mee. In het centrum van Arnhem zal het eerste ’plant object’ volgend voorjaar geplaatst worden bij een druk verkeersknooppunt.

Primeur!  De werken Greenbullet H en V zijn nu bezig met hun tweede groeiseizoen en tijdens Kunst van Hier tot Ginder zullen ze voor het eerst aan het publiek getoond worden.

www.robsweere.com
robsweere.artworks@gmail.com

5. Kaasboerderij ‘Kloas in ’t Hof’ | Muziektheater: Piepschuim
5. Kaasboerderij ‘Kloas in ’t Hof’ | Muziektheater: Piepschuim

MUZIEKTHEATER  |  Piepschuim | Schaft!

Drie bouwvakkers zijn hard aan het werk. Op een hoge steiger.
Samen hameren, tikken en boren ze. En samen schaften ze. Maar waaraan werken ze eigenlijk en wat is hun gezamenlijke doel? Wat willen ze zelf eigenlijk? Bovendien wie zijn zij? En wat willen ze nu eigenlijk zeggen?
Schaft! ging in première tijdens Oerol 2015.

ZATERDAG 10 JUNI & ZONDAG 11 JUNI
10.45-11.05
11.45-12.05
12.45-13.05
14.30-14.50
16.00-16.20
17.00-17.20

6. Piggy’s palace | Barto Comic Acorobat
6. Piggy’s palace | Barto Comic Acorobat

THEATER  |  Barto Comic Acorobat

Barto is een komische en excentrieke figuur die zijn publiek weet te verleiden met zijn technische stunts en zijn humorvolle presentatie.
Een kleurrijk geheel waar lichaamscontorsies, jongleren, koorddansen en clowning met elkaar verbonden zijn. Barto studeerde bewegingstheater bij J. Lecoq in Parijs en kaapte prijzen weg op grote internationale festivals. Hij presenteert zijn act in alle werelddelen en in 8 verschillende talen. Barto werkt in en voor theaters, circus, gala’s, straattheater en kwam meer dan eens op tv. Mis hem dus niet!

ZATERDAG 10 JUNI & ZONDAG 11 JUNI
12.00-12.20
13.45-14.05
15.30-15.50
17.05-17.25

6. Piggy’s palace | Ronald van der Meijs
6. Piggy’s palace | Ronald van der Meijs

SOUND ARCHITECTURE  |  Ronald van der Meijs

De kunstwerken van Ronald van der Meijs zijn over de hele wereld te zien, waaronder in New York en Sao Paulo. Hij maakt naast autonoom werk ook kunstwerken in de openbare ruimte. In 2015/2016 ontving hij De Vishal Kunstprijs in Haarlem. Hij maakt locatiegebonden installaties die laten zien hoe de mens zich verhoudt tot zijn omgeving. Hierbij zoekt hij naar een symbiose tussen de onbeheersbare of trage natuurlijke processen en onze technocratische samenleving. Het is een dialoog tussen natuur en technologie, ofwel; natuur versus cultuur. De installaties bewegen zich tussen verlangens en acceptaties en kunnen worden gezien als metaforische benaderingen van geluid, ruimte en tijd.
Voor de kunstfietsroute heeft Ronald van der Meijs een geluidinstallatie voor de openbare ruimte gecreëerd; een artificieel veld.

Het werk bestaat uit 5500 hergebruikte fietsbellen, die door de wind tegen elkaar zwaaien waardoor geluid wordt geproduceerd. Al deze bellen zijn bevestigd op stalen pinnen, waardoor er zowel een hoorbaar als visueel effect teweeg wordt gebracht.

www.ronaldvandermeijs.nl

6. Piggy’s palace | Wim Schermer
6. Piggy’s palace | Wim Schermer

KUNST  |  Wim Schermer | Kevertje kruist je pad

Veelal staan beelden stil. Dit beeld niet. Het beweegt zich voort en gaat zijn eigen weg. De vier kevertjes komen samen, volgen elkaar of gaan ieder een eigen kant op. Daarmee vormen de afzonderlijke objecten een steeds veranderende compositie. De objecten lijken op kevers, maar dan van buitenproportionele omvang. De vorm is abstract, maar de manier waarop ze zich voortbewegen kleurt het figuratieve aspect van de wezentjes, waarmee ze een eigen karakter krijgen.
    
Kevers die je pad kruisen, worden van oudsher gezien als geluksbrengers en als zodanig vereerd. Anderzijds zijn deze kevers zo groot dat je ook zou kunnen denken dat hun DNA is aangetast tijdens een kernramp, zoals je dat in sciencefiction tegenkomt. Enerzijds horen deze kevers thuis in het groen en anderzijds juist niet. Zo houden ze het midden tussen natuur en cultuur.
 
"Neem plaats in een kever en rijd rond! Zo word jij onderdeel van een levend kunstwerk. Kleine kinderen kunnen worden voortgetrokken aan een koord."

Wim Schermer maakt toegankelijke kunst, met een bepaalde vrolijkheid die je verleid er naar te kijken. Wie langer kijkt ontdekt dat zich onder die ogenschijnlijke lichtvoetigheid, zwaardere thema’s bevinden, die vraagtekens zetten bij onze samenleving. Door zijn achtergrond in de dans, speelt beweging vaak een belangrijke rol in zijn werk.
Beweging werkt dan als een animatie en geeft op een empathische manier betekenis aan wat je ziet

www.wimschermer.nl
Voor de kevers alleen: http://www.wimschermer.nl/index.php/art/project/20/84

7. Katerstede Meutstege | Dapper | Caleidoscoop
7. Katerstede Meutstege | Dapper | Caleidoscoop

THEATER  |  Dapper | Caleidoscoop

Dapper presenteert een bijzondere ‘belevingsinstallatie’; de Caleidoscoop. Een wonderlijke installatie bestaande uit een draaibare, symmetrische spiegelcabine. Kom binnen, neem plaats en beleef in enkele minuten het gevoel van oneindigheid…

SPEELTIJDEN ZATERDAG 10 JUNI & ZONDAG 11 JUNI
11.00-12.00
12.15-13.15
14.00-15.00
15.15-16.15
16.30-17.30

7. Katerstede Meutstege | Gijs van Bon
7. Katerstede Meutstege | Gijs van Bon

KUNST  Gijs van Bon

Gijs van Bon concentreert zich op tijd.

Door gebruik te maken van speciaal ontwikkelde instrumenten en werktuigen onderzoekt hij onze tijdsperceptie. Wat is tijd en hoe verhouden wij ons hiertoe? Tijd is, zo stelt de kunstenaar, ontastbaar, vluchtig en subtiel maar ook nietsontziend en onontkoombaar.

Met zijn installaties benadert hij de tijd op een rationele wijze. De concentratie ligt bij het moment van handelen. Dit leidt tot subjectieve ervaringen vol introspectie en beeldende belevingen. Het gebruik van een werktuig maakt bewust van tijd en van de onvermijdelijke verbondenheid aan het ‘nu’ en de eigen vergankelijkheid. De vorm die Gijs’ installaties aannemen is zo dat de kijker zich kan relateren en verdiepen maar dat de kijker ook bevangen raakt door de concentratie die zijn werk biedt.
Zijn nieuw ontwikkelde werk op deze locatie gaat over het opzoeken van stilte. En afzondering. In stilte vind je tegelijkertijd introspectie als perspectief.
In deze installatie van Gijs word je als bezoeker traag onttrokken aan alledag. Je bent even weg van de grond, verheven boven het maaiveld: In alle rust met zicht naar buiten.

www.gijsvanbon.nl

'Kunst van Hier tot Ginder'